Cum să-ți alegi fotograful de nuntă?

V-ați logodit? Să înceapă preselecțiile!

 

După ce trece magia momentului logodnei, apare inevitabilul: organizarea nunții, iar pentru a scădea barometrul presiunii, vom discuta lejer ca și cum v-aș pregăti pentru organizare unui show Tv concurs. Sfaturile cu care vă pot ajuta, în calitate de fotograf de nuntă, sunt strict legate de momentul în care începem să punem problema persoanei responsabile de amintirile voastre fotografice care vor rămâne în urma nunții voastre.

Așa că, vreau să vă ofer o listă simplă, un “plan de bătaie” la finalul căruia să vă ofer un punct de plecare, câteva idei sau poate chiar soluții aferente problemei de selecționare a candidatului perfect care vă va fotografia nunta.

1. Cum vă imaginați nunta?

Ca în organizarea oricărui concurs, să “începem cu începutul”, cum ar spune un clasic în viață și anume: cum vă vedeți nunta voastră? De aici pleacă o mulțime de variante posibile: tematica, muzica (cu manele sau în stil rock), atmosfera (degajată sau agitată), nuntă cu tradiții sau fără, rochia de mireasă, costumul mirelui și multe altele. Acest brainstorming vă va da un punct de plecare și vă va pregăti pentru eventualele întrebări din partea tuturor prestatorilor de servicii, nu doar a fotografului de nuntă.

Sfat: Creați un board de inspirație pe Pinterest alături de o listă pe care să o urmați pentru a vă comunica dorințele către fotograf și alți vendori de servicii de nuntă.

 

Să nu uităm ca fotograful “e și el oameni și omul face parte din corp” și va dori să știe multe despre voi ca individualități, dar și cuplu pentru a vă cunoaște, ceea ce fac și eu când mă întâlnesc cu viitorii miri. Asta ajută în conturarea unei relații între fotograf și cuplu, dar crește și posibilitatea atingerii scopului final: voi, ca miri, să aveți amintiri superbe de care să vă bucurați, iar eu, ca fotograf să vă văd mulțumiți și să vă câștig ca prieteni.

2. Ce așteptări aveți de la “candidații fotografi”?

Acum că am conturat primele idei care vor defini evenimentul vostru, să trecem la dorințele fotografice care vor spune povestea voastră,

Gândiți-vă unde ați vrea să fie locația ședinței foto, dacă aceasta va fi la interior sau exterior (la un castel ori în pe câmp, poate în parcul în care v-ați cunoscut sau la prima cafenea la care ați fost împreună). Alt aspect de luat în calcul este dacă vreți ca la ședința foto și în ziua nunții existe regie sau pur fotojurnalism relaxat și fără prea multe indicații. Vreți accent pus pe detalii  sau mai mult pe atmosfera și locație. Preferințele diferă, dar adunarea câtorva idei vă vor ajuta în găsirea câștigătorului titlului de Fotograf al Nunții Voastre.

3. Research 10 fotografi - alegeți semifinaliști și finaliști

Cum ar spune Pavel Bartos “să trecem la treabă” și să înceapă preselecțiile pentru varianta fotografilor de Românii au Talent, cu voi ca jurați și echipă de casting. Acum că aveți ideile organizate, este timpul să studiați piața și să faceți o listă de 10 fotografi de nuntă, din care să eliminați până la câștigătorul finalei.

Dacă nu știți de unde să începeți, intrați pe comunități și site-uri online specializate care au profilele și portofoliile mai multor fotografi, aranjați în funcție de buget și premii câștigate. Câteva site-uri internaționale ar fi: Fearless Photographers, Prowed ori MyWed. Printre cele românești se numără: Fotografi-Cameramani, WedMag, WedMe ori PlanMe.

Sfat: De preferat, evitați întrebările puse pe grupuri de Facebook deoarece numărul de comentarii la fraza magică “Caut fotograf pentru data….” va genera, pentru orașele mari în special, peste 800 de comentarii. Numărul îngrozește chiar și un fotograf. Doar imaginați-vă atâția oameni într-o sală de nuntă, chiar că Românii au Talent!

 

Ce este de făcut ei bine, după ce v-ați ales posibilii seminifaliști, urmăriți-le paginile de social media. Acolo puteți vedea, în stil micro-influenceresc, cum se manifestă, pe lângă portofoliul captivant și review-urile pozitive. 

4. Începeți să contactați fotografii de nuntă

Următoarea etapă din concursul “Cine va fi fotograful nunții mele” este să luați rolul unui specialist HR și să dați mesaje fotografilor doriți.

Sfat: Trimiteți mesaje cât mai detaliate care să cuprindă: data, orașul, locația, număr de invitați și alte detalii pe care le considerați importante.

 

Evitați mesajele de tip “ofertă de nuntă data x” pentru că vă supuneți la o serie de întrebări stil interogatoriu și este foarte posibil să insuflați dezinteres ori lipsă de încredere. 

 

5. Finanțe, contracte și întâlniri

Dacă până acum miresele au avut putere de decizie juridică, mai mare, în alegerea fotografului de nuntă, a venit momentul de strălucire al vostru, mirilor, deoarece intrăm în pagube și costuri de producție.

Lăsând gluma la o parte , să ne gândim că o nuntă are anumite costuri, iar un fotograf bun nu va avea cele mai mici prețuri. Deși trebuie să optimizați costurile, pentru a putea arunca cu valută-n lăutari mai târziu, să nu uităm că sunt puse în joc amintirile voastre pe viață, așa că mare grijă la calcule.

Sfat: Dacă ați găsit posibilul finalist, gândiți-vă să investiți întâi într-o ședință foto pentru a vedea cum decurge partea de comunicare între voi și fotograf, cu toate că acea sclipire o veți simți pe loc, la semnarea contractului sau la prima discuție. 

 

Cum ieșiți la întâlniri cu partenerul de viață, va trebui să planificați o astfel de întâlnire, poate două, cu posibiliul câștigător al titlului de Fotograf al Nunții Voastre. Ce rămâne de făcut este să discutați și să luați marea decizie.

Felicitări tuturor! Juraților (mirii) și câștigătorului! Conexiune între voi și fotograf există, tarifele au fost discutate și contractul semnat, de acum păstrați legătura și discutați constant eventualele schimbări care pot apărea.

Sper că am fost de ajutor sau v-am adus măcar un zâmbet pe buze. Închei apoteotic cu altă vorbă celebră “Popor talentat v-am pupat!” Spor la pozat, “nuntat” organizat!

A voastră “fotografă” și prietenă,

Ana.

Pe stil Românii au Talent, dar cu fotografi

Fotografie Boudoir Iași
19 ianuarie 2024
Instagram fotograf ședință foto - artă și amintiri - Iași
Facebook fotograf Iași Ana Iacob
Portofoliu fotograf de eveniment Iași - Amintiri artistice pentru nunta ta
TikTok Fotograf de portret și eveniment