Întrebarea roșie: cum stai la poze?

Fotograful are datoria să te chinuie

 

Relația cu un fotograf profesionist începe, vrei nu vrei, la prima serbare de grădiniță, continuând cu finalul școlii primare, urmată de gimnaziu apoi liceu, facultate și am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa. Ei bine, în fișa postului unui fotograf profesionist scrie că trebuie să te bată la cap și să te “chinuie”, pe tine omul de rând, ca fotografiile finale să fie “top”.

Vă sar în ajutor în calitate de “pozar” – fotograf, care dacă ar fi primit 1 leu de fiecare dată când a auzit variații ale: “Nu sunt fotogenic. Să îmi zici cum să stau la poză”, ar fi avut măcar jantele unui Lamborghini ca al lui Dorian Popa.

 

Cum stau la poză?

 

Cum ar spune un clasic în viață, este întrebarea care bântuie atât omul de rând cât și fotograful, încă de pe vremea dragonilor. Așa că, dacă ți-ai pus măcar o dată întrebarea roșie, cum ar spune Denise Rifai în emisiunea ei de la Kanal D, citește în continuare pentru a afla câteva sfaturi.

Vorbind ca de la prieten la prieten, cu cât mai simplu cu atât mai bine. Nu este nevoie să te contorsionezi ca un model care pozează pentru Zara. Ai doar grijă să nu stai perpendicular cu obiectivul aparatului foto, rotește-te pe partea pe care o consideri mai bună, într-un unghi de aproximativ 45°. Nu este așa complicat pe cât sună. De aici, încearcă să te miști constant, schimbă-ți privirea, joacă-te cu părul, simte-te bine!

Ședința foto este o experiență

 

Sunt adepta experiențelor cât mai faine alături de un fotograf, pentru că până la urmă, ca imaginea să exprime ceva, trebuie ca modelul să se simtă în largul lui, să radieze emoții, nu doar să zâmbească fals în fața unei camere. Fiecare om are propriile individualități, de la evenimentele care au format un caracter, la percepții, la trăiri și sentimente, iar acestea fac o fotografie să te reprezinte.

De aceea, discută cu fotograful înainte de a te trezi în fața monstrului numit aparat foto. Fotografia va ieși splendid dacă vei comunica cu el, pentru că personalitatea ta, percepția ta asupra propriei persoane, modul în care mergi și cum te comporți afectează fotografia finală.

 

Ce fac cu mâinile?

 

O altă întrebare care se află prin lista celor 40 la care prezentatoarea noastră ar căuta un răspuns este asta. Se apropie de cea roșie și pentru asta vă dau câteva idei ca să fiți cu temele făcute și să vă puteți regăsi în fotografia pe care o veți primi.

Bagă o mână în buzunar sau chiar ambele ori puneți o mână pe talie, iar cealaltă pe coapsă. În funcție de preferință și gen, una din variantele de mai sus este un început bun și un ușor de variat. Dacă totuși încă te simți ca o căprioară în fața farurilor, să știi că mașina – aparatul, nu vrea să dea peste tine și cu siguranță conducătorul – fotograful, te va ghida. Adu-ți mâinile către față, încadreaz-o și experimentează. Îți poți aranjează părul sau ochelarii, dacă ai sau te poți folosi de eventuale accesorii: un cercel, o brățară.

 

Nu sunt fotogenic

 

Sintagma “a fi fotogenic”, este strâns legată de problematica zilei, și își are bazele în relația dintre subiect și fotograf. Fiecare om are o frumusețe aparte, lucru care este dat de viața pe care a trăit-o și de emoțiile alăturate experiențelor bune sau rele. Cel care poate, de multe ori învinge balaurul fotogeniei este însuși fotograful, dar acest lucru nu poate fi realizat fără cooperarea subiectului. 

Este dificil să conturezi o legătură strânsă cu modelul tău într-un timp scurt, uneori chiar în mai puțin de o oră, dar aici intervine buna colaborare între indivizi și personalitățile acestora. Drept pentru care, pe lângă ghidul de posing, vă mai dau un sfat, alege “pozarul” cu care credeți că vă simțiți în largul vostru și care are o personalitate similară ție.

Recapitularea ghidului de stat la poză

 

  • Alegeți partea “bună”

  • Nu sta perpendicular cu aparatul

  • Mișcă-te continuu, te va ajuta să-ți muți gândurile și emoțiile vor fi naturale

  • Folosește mâinile ca să îți încadrezi corpul și fața

 

A voastră “fotografă” și prietenă,

Ana.

 

Surse: Imagini Kanal D, Meme Generator, Youtube, Google 

Idei de posing și relația cu fotograful

08 decembrie 2023
Instagram fotograf ședință foto - artă și amintiri - Iași
Facebook fotograf Iași Ana Iacob
Portofoliu fotograf de eveniment Iași - Amintiri artistice pentru nunta ta
TikTok Fotograf de portret și eveniment